Balla Borház
Város: 3300. Eger
Utca: Szépasszonyvölgy 18-as pince 9558
Telefon: 06 36 413-902
Fax:
Mobil:
GPS: 47.8938  - 20.362
Weblap: www.ballabor.hu
E-mail: balla@t-online.hu
Tevékenységi körök:
        *  Ipar - szeszipar
        *  Szolgáltatás - gyártás, forgalmazás
Bemutatkozás:

    Balla István Pincészete Egerben, a Szépasszonyölgyben található.
A borkorcsolyák kíséretében a hamisítatlan hangulatú ódon tufa pincében, a fehér és vörös, száraz, félszáraz félédes és édes, folyó, illetve palackos borok többféle minőségi kategóriában megtalálhatóak.
Igény esetén kisebb - nagyobb csoportok számára borkóstolókat is tartunk

 Pincészet létrehozóját, Balla Istvánt, a fiatal borásznemzedék egyik képviselőjeként már gyermek-korában megihlette a bor tisztelete és a borkészítés szeretete. Bár tanulmányait nem borászként kezdte, a bor iránti affinitása - melyet nagyszülei örökségeként értékel - ösztönözte a borászat tudományának megismerésére.
A családi pincészet 1996-ban alakult és a kezdetektől dinamikusan fejlődött. Ebben nagy szerepet tulajdonít feleségének, aki folyamatosan mellette állt a tervek valóra váltásában. A kezdet a szűkös pincei eszközök és a kis létszám miatt nem volt zökkenőmentes. 

  A kedvező visszajelzések azonban további tettekre sarkallták Balla Istvánt. Az első palackozott borok a '97-es évjáratból készültek és hamar meghozták a szakmai sikereket. Balla István mind vörös, mind fehér boraival szép eredménnyel szere-pelt többek között az Országos és a VinAgora Borversenyen, illetve a Pannon Bormustrán, ami újabb lendületet adott a pincészetnek, hogy elkötelezze magát a minél magasabb szintű borkészítés mellett.

A borászat a hosszú távú együttműködés keretében több termelőtől, mintegy 30 hektár gondos szőlészeti ellenőrzés alatt álló területről vásárol fel minőségi termést, amelyben a világfajták mellett fontos szerep jut olyan, méltán népszerű magyar fajtáknak, mint a Kékfrankos, Medina, Olasz Rizling és a Zengő.

A borászati technológia folyamatos fejlesztése, a reduktív fehérbor készítés bevezetése, a vörös-borok riolittufa pincékben történő tölgyfahordós, majd palackos érlelése mind-mind a magasabb minőséget szolgálják. A pincészet borainak sokak által kedvelt, egyedi karaktere van.
A pincészetet széles fajtaválaszték jellemzi mind minőségi, mind emelt minőségi, azaz gasztronómiai kategóriában is.

 A számos hazai és nemzetközi borversenyen elért siker ellenére a pincészet továbbra sem a szakmai bírálóknak, hanem a fogyasztóinak kíván borokat készíteni.
Mára az ültetvények határozott terméskor-látozásának, és a modern, kissé egyedi bor-készítésnek köszönhetően az itt születő borok sajátos ízjegyekkel kerülnek palackba.
Jellegzetes ízvilágú, túlnyomó részben a gyümölcsösséget hangsúlyozó boraik egyre szélesebb körben állnak a fogyasztók rendel-kezésére, a kiskereskedelemben és a gasztro-nómiában egyaránt.
Balla István a hazai borkultúra egyik elkötelezett szolgálója. Borai mára már eljutottak a kóstoló-pincéktől a nagyáruházak polcain keresztül, a szállodákon át az éttermekig.
 

Fényképek:
   

  honnan:
  hová: