Angyalföldi Baptista Gyülekezet
Város: 1135. Budapest
Utca: Jász u. 58/a 653
Telefon: 06 1 330 6397
Fax:
Mobil:
GPS: 47.5338  - 19.085
Weblap: www.baptista.hu/angyalfold
E-mail: mahti@t-online.hu
Tevékenységi körök:
        *  Alapítványok, egyesületek - egyesületek
Bemutatkozás:
 Már a XVI. században, Luther Márton és Kálvin János kortársai között voltak olyan teológusok és egyszerű hívők, akiket többnyire anabaptistáknak hívnak, és mozgalmukat a reformáció harmadik ágának nevezi a történelem. Az anabaptisták az üldöztetésekben megmaradt közvetlen leszármazottai ma az amerikai kontinensen élnek, de mi, baptisták világszerte szellemi és teológiai örökségüket magunkénak valljuk.

      A XVII. sz. első évtizedében alakult meg ez első u. n. modern baptista gyülekezet Angliában. A brit szigetekről szabadság reményében az Újvilág felé indultak elődeink, ahol az Egyesült Államok történetében jelentős szerepet játszottak.

      Az európai kontinensen a baptista mozgalom a XIX. sz. első felében indult meg, és rövid időn belül eljutott a Kárpát medencébe is. Hazánkban a baptista közösség 1905. óta elismert vallásfelekezet. Az 1996-os esztendőben ünnepeltük az újkori baptizmus ma-gyarországi jelenlétének 150. évfordulóját. 

Világszerte egységes, közösen megfogalmazott hitvallásunk nincs, mégis léteznek a bap-tista közösségekre általánosan jellemző elvek, melyek a következő oldalon találhatók meg.

Angyalföldön a XX. század első évtizedében kezdődött a misszió. A környező, az újpesti és a Nap utcai baptista gyülekezetekből jöttek át rendszeresen emberek, hogy a jó hírt, a Krisztus által Is-tentől kapott új élet evangéliumát továbbadják, és a Bibliát olvassák helyiekkel. Ennek eredmé-nyeképpen Udvarnoki András, a baptista közösség akkori egyik vezetője már 1905-ben bemerített néhány angyalföldi illetőségű személyt. Az ekkor elindult kis gyülekezet 1924-ben a Jász utcában épülő imaházban talált otthonra. 
A település egy másik keresztyén csoportja Gábos Imre lelkipásztor vezetésével a baptista közös-séghez csatlakozva 1937. tavaszán kibérelte a Róbert Károly körút egyik épületének szuterénhe-lyiségét, majd 1938. novemberében a Váci út 51/a alatt működő kávéház termét és a szomszédos lakást. Ebben a lakásban talált több, mint egy évtizeden keresztül sok vidéki baptista leány átme-neti otthont. 
Az 50-es évek első felében az Újpesti Gyülekezet leánygyülekezeteiként működött a két kis kö-zösség Kovács Géza, Haraszti Sándor és Herjeczki András lelkipásztorok idejében. 1957-ben a két gyülekezet összefogva közösen hívott lelkipásztort Nagy János személyében, aki 24 évig szol-gált lelkipásztorként e helyen. Szolgálata kezdetén a két gyülekezet egyesült. A Váci úti imaház lett a gyülekezet, a Jász utcai pedig a mindenkori lelkipásztor otthona.
A 60-as évektől az urbanizáció során vidékről Ürömbe illetve Budakalászra kerülő baptista csalá-dok szintén az Angyalföldi Baptista Gyülekezetben találták közösségre. Gyülekezetünkhöz jelen-leg mintegy 60 tag tartozik. A rendszeres látogatókkal és a gyermekekkel együtt mintegy 90-en vagyunk.

Fényképek:
   

  honnan:
  hová: