Csepeli Galéria
Város: 1215. Budapest
Utca: Csete Balázs u.12 606
Telefon: 06 1 278 0710
Fax:
Mobil:
GPS: 47.4339  - 19.0735
Weblap: www.csepelgaleria.hu
E-mail: csepelgaleri@csepelgaleria.hu
Tevékenységi körök:
        *  Szórakozás, vendéglátás - múzeumok
Bemutatkozás:

A Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény gazdag kínálata ad képet a kerület élénk képzőművészeti életéről és Csepel településtörténetéről. Az Iskola Galéria, mely egyedülálló a főváros életében a kisdiákok esztétikai nevelését szolgálja.
Az 1985-ben alapított múzeum Csepel története a kezdetektől napjainkig című állandó kiállításán azt a fejlődést mutatja be, ami az ide települt ipar révén valósult meg a sziget északi részén.


Csepel önálló község volt a Csepel-sziget északi részén. A XIX. század végén itt alakult ki az ország legnagyobb ipartelepe, a Weiss Manfréd-művek. Az 1929-ben megnyitott Szabadkikötő tovább növelte a település jelentőségét. A II. világháború után a szocialista nagyipar egyik fellegvárának tekintették. 1950. január 1-jén több peremvárossal és településsel együtt Budapesthez csatolták.

Sárkány István a Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője elmondta, hogy az eredeti tervek szerint átalakították volna az épületet és a helytörténeti gyűjtemény kapott volna helyet, hiszen most kis területen kell összezsúfolnia a gazdag gyűjteményt. De mert a városfejlesztési tervek szerint a Szent Imre térnek a HÉV felőli részén új épületeket kívánnak építtetni, ezért a gazdaságossági szempontok azt követelik, a Zeneiskola régi épületére ne költsünk újabb milliókat. Az ésszerű megoldás az, hogy minimális átalakítás után itt végezzék a helytörténeti gyűjtemény karbantartását, restaurálását és a zsúfoltságot csökkentendő, a felhalmozott tárgyakat itt tárolják.

Fényképek:
   

  honnan:
  hová: