Öt Falu Kiadó és Szolgáltató Kft.
Város: 1163. Budapest
Utca: Gárda utca 52. 5650
Telefon: 06 1 403-9823
Fax: 06 1 403-9823
Mobil:
GPS: 47.5048  - 19.1807
Weblap: www.forumujsag.hu
E-mail: forumpbz@axelero.hu
Tevékenységi körök:
        *  Ipar - papírgyártás, nyomdaipar
        *  Szolgáltatás - egyéb
Bemutatkozás:

Hogyan alapítanak lapot manapság? Vállalkozók, befektetők, bankok, mindenféle szponzorok összeadnak egy nagy kalap pénzt, nagy reklám mellett aztán indulhat is az újság. Aztán vagy talpon marad, vagy nem. A XVI. kerületi Fórum újság nem így született.

1991-ben a kerületi MDF egy lelkes kis csapata elhatározta, hogy újságot alapít. A fórum elnevezés nem csak alapító pártra utalt, hanem, mint azt az első szám köszöntőjében írták „Fórumot kívánunk teremteni a párbeszédre…” Hosszas előkészítés után októberben aztán megszületett az első szám. Nyolcoldalas, fekete-fehér havilap, 2-3 ezer példányban, melyet kezdetben 20 forintért árusítottak.

Amolyan hályogkovács módjára fogtak a vállalkozásba: „igazi” újságíró nem is volt a csapatban. Menet közben, a gyakorlatban tanulgatták a szakmát. Rövid idő multával aztán kiderült, támogatás híján, áruspéldányok bevételéből nem lehet a lapot életben tartani. Megpróbálkoztak hirdetési bevételekből fedezni a kiadásokat. A kitartás meghozta gyümölcsét, lassan fejlődni kezdett az újság. Kellett ehhez a készítők önfeláldozása, szorgalma, akik sok éven keresztül minden díjazás nélkül végezték a munkát. 1994-re az újság túlnőtte egy pártlap kereteit, ezért a kiadását átvette a kerületi polgárok által létrehozott alapítvány, az Öt Faluért Alapítvány. Ezzel egy időben átalakult úgynevezett bedobós újsággá, melyet eljutattak a kerület minden postaládájába. A múló évek alatt egyre ismertebb lett az újság, és bár sosem rejtették véka alá, milyen értékrendet képviselnek, mértéktartó hangneme, a nyújtott szolgáltatások révén egyre elfogadottabb lett.

A kezdetben havonta megjelenő nyoldalas újság duplájára bővült, majd 1997-ben kétheti újsággá nőtte ki magát. Az újság kiadása 2002-ben már meghaladta az alapítvány kereteket is, ezért az újságban dolgozók alapítottak egy kiadót, az Öt Falu Kft.-t, mely megvásárolta a kiadás jogát a lapalapítótól.

Azóta a kétheti lap 24 oldalon, harmadában színes, 32500 példányban jelenik meg.

Fényképek:
   

  honnan:
  hová: