BILK Kombiterminál Rt.
Város: 1239. Budapest
Utca: Európa u. 4. 1896
Telefon: 06 1 289-6000
Fax: 06 1 289-6060
Mobil:
GPS: 47.3823  - 19.1214
Weblap: www.bilkkombi.hu
E-mail: bilkkombi@bilkkombi.hu
Tevékenységi körök:
        *  Szolgáltatás - fuvarozás, fuvarszervezés
        *  Szolgáltatás - szállítás, szállítmányozás
        *  Szolgáltatás - üzleti partner
        *  Szolgáltatás - vállalkozás
Bemutatkozás:

BEMUTATKOZÁS

A BILK Kombiterminál Rt. Magyarország legnagyobb kapacitással bíró, és legnagyobb forgalmat lebonyolító kombináltfuvarozási terminálja. A terminál mind kísért, mind kíséretlen kombináltfuvarozási forgalom lebonyolítására képes. A Kombiterminál része a Budapesti Intermodális Logisztikai Központnak  BILK  melyet a terminál a BILK Logisztikai Rt.-vel közösen üzemeltet. Ezen két cég szolgáltatásai révén - Közép  Kelet Európában egyedülálló módon - a logisztika minden területét lefedő szolgáltatást tud a Logisztikai Központ nyújtani. 
    A Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) komplex programját  a kombinált áruszállítás részarányának növelését és a vasúti áruszállítás részarányának megtartását célzó állami közlekedéspolitika részeként - a magyar állam 1993-ban hagyta jóvá. 2001. december 19-én a központ létrehozásában érdekelt partnerek aláírták a BILK Kombiterminál Rt. és a BILK Logisztikai Rt. alapító okiratát.

A BILK Kombiterminál Rt. tulajdonosai között a magyarországi közúti és vasúti áruszállítás meghatározó szereplői találhatóak meg. A terminál alapító cégei közé

  a MÁV Rt.,
  a Hungarokombi Kft.,
  a GYSEV Rt.,
  a MÁV Kombiterminál Kft.,
  és a Waberer's Holding Logisztikai Rt. tartozik. 

A BILK megvalósításában az állami és magántőke együttes szerepvállalására volt szükség, ezért a létesítmény fejlesztése a BILK Komplex Program keretében valósult meg. A program a BILK Infrastruktúra Projekt és a BILK Szolgáltató Projekt részekből állt, melyek a feltételrendszerek eltérő jellegét is hangsúlyozni kívánták, mivel az infrastruktúra projekt megvalósítása jellegzetesen állami szerepvállalást helyezett középpontba.
    A BILK Kombiterminál és a BILK Logisztikai Terminál megvalósítása tekintetében viszont a magántőke szerepe volt a meghatározó, így a BILK Kombiterminál Rt., és a BILK Logisztikai Rt. fejlesztése magántőke segítségével, míg a Soroksár Terminál  pályaudvar állami szerepvállalás révén valósult meg.

A zöldmezős beruházásként felépülő logisztikai központ építési munkálatai 2002-ben kezdődtek meg az eredeti koncepció alapján. Soroksár önkormányzata 2002 szeptemberében fogadta el a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ szabályozási tervét, majd ezt követte 2002. október 10-én az első létesítmény alapkőletétele. A BILK Kombiterminál megnyitása 2003. november 17-én, míg üzemszerű működésének kezdete 2003. november 22-én volt.

A BILK Kombiterminál üzembe helyezésével Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb terminálja került átadásra, mely felváltotta a MÁV Rt. központi konténer termináljának, Budapest-Józsefvárosnak és Ro-La termináljának, Budafok-Hárosnak a feladatait. A BILK Kombiterminál létesítése így környezetvédelmi szempontból is jelentős projekt, hiszen az előbb említett terminálokat felváltva mind a közúti, mind a vasúti forgalom meghatározó részét vonja el a városközpontból, mentesítve azt a járműforgalomból adódó környezeti károktól. Ezen kívül a terminálon korszerű kármentesítő vágány, és csapadékvíz elvezető rendszer került kiépítésre, a közelben lakók nyugalmát pedig zajvédő fal, és a közeljövőben kiépítendő erdősáv biztosítja.

Fényképek:
   

  honnan:
  hová: